Зміст

 

Щороку з приходом весни усі християни відзначають світле свято Великодня, найголовніше у християнському світі. Великдень в Україні в 2021 році православні святкують 2 травня, а католики на місяць раніше - 4 квітня.

 

 

Зі святом Великодня пов'язано безліч традицій, ритуалів і звичаїв, що залишаються практично незмінними протягом багатьох століть. Тому більшість людей намагається їх дотримуватися. Ми всі фарбуємо великодні яйця, печемо за бабусиними рецептами паски, утримуємся від певних продуктів під час Великого посту й урочисто вітаємо один одного фразою «Христос Воскрес!»

 

Як приготувати найсмачнішу паску: ідеальні рецепти 

 

Традиційна та незамінна страва, яка завжди прикрашає святковий стіл - Паска. Випічка паски - одна з найдавніших традицій, яка збереглась до наших днів. Паска символізує круговорот життя і Воскресіння. Тому до її приготування потрібно підійти з усією серйозністю і - найголовніше - у доброму гуморі.

 

Напевно, у кожної господині напередодні світлого свята, виникає одне питання: як спекти паску? Тому ми зібрали декілька корисних рецептів, які точно сподобаються вам і вашим близьким.

 

Класична паска в духовці

 

 

Інгредієнти:

  • Молоко - 1 стакан;
  • Сухофрукти - 300 г;
  • Вершкове масло - 200 г;
  • Цукор - 300 г;
  • Борошно - 1,3 кг;
  • Дріжджі - 20 г;
  • Яйця - 8 шт.;
  • Ванільний цукор - 1 ч. л.

Глазур:

  • Яєчні білки - 2 шт.;
  • Цукор - 100 г.

 

Приготування

  1. Для початку необхідно замісити ложкою рідку бовтанку (опару). Для замісу вам знадобляться тепле молоко, дріжджі, 1 склянка борошна та містка ємність, наприклад, каструля або миска. Така опара повинна бродити протягом 30-60 хвилин до максимального підйому. Як тільки побачите, що опара почала потроху осідати, приступайте до замішування тіста.
  2. Додайте в опару яйця (2 цілих і 5 жовтків), потім додайте цукор (8 ст. л.). За бажанням можна додати також ваніль, кардамон, цедру лимона або апельсина. Поступово всипайте борошно, що залишилося, і замішуйте тісто протягом 5-8 хвилин до отримання однорідної маси.
  3. Далі необхідно розтопити вершкове масло до консистенції густої сметани та додати його в тісто. Накрийте каструлю з тістом кришкою та поставте в тепле місце приблизно на годину.
  4. Коли тісто досягне максимального підйому, додайте в нього сухофрукти (попередньо обваляйте їх невеликою кількістю борошна, так м'якуш навколо них добре пропечеться).
  5. Візьміть пергамент та обкладіть їм стінки форми для випічки. Потім необхідно обмазати пергамент всередині невеликою кількістю масла. Можна також використовувати паперову або саморобну форму. Заповніть форму тістом не більше ніж на половину обсягу та дайте тісту ще трохи підійти. Помістіть у духовку, розігріту до 180 градусів. Випікайте протягом 40 хвилин. Важливо: не струшуйте форму при посадці в духову піч, інакше тісто осяде.
  6. Перевіряйте готовність пасок за допомогою сірника або зубочистки, вони повинні бути сухими.
  7. Поки паски в духовці, приготуйте глазур. Для цього змішайте білки (6 шт.) разом з цукром. Потім помістіть білки на водяну баню та нагрівайте їх до температури 50-60 градусів, постійно збиваючи вінчиком. Важливо не перегріти білки, інакше вони згорнуться. Коли білки досягнуть потрібної консистенції, зніміть миску з водяної бані та збивайте ще 10 хвилин. До кінця збивання маса охолоне, стане пишною, гладенькою.
  8. Готові паски прикрасьте білкової масою за допомогою кондитерського мішка або столової ложки. За бажанням зверху можна посипати цукатами, кольоровим цукром, шоколадними крихтами або цукровими намистинами.

 

Заварна сирна паска

 

Сирна паска також є невід'ємним атрибутом, який присутній на святковому столі. Така сирна паска може бути сирою, вареною або заварною.

 

 

Інгредієнти:

  • Сир - 540 г;
  • Яєчні жовтки – 3 шт.;
  • Цукор - 100 г;
  • Вершкове масло - 100 г;
  • Щіпка ваніліну;
  • Жирні вершки - 100 г;
  • Наповнювач (сухофрукти, цукати, горіхи) - за смаком.

 

Приготування

  1. Збийте за допомогою міксера сир із жовтками, цукром і розм'якшеним маслом. Перекладіть отриману масу в каструлю та поставте на помірний вогонь. Нагрівайте суміш, постійно помішуючи, до перших бульбашок, але не кип'ятіть.
  2. Додайте ванілін і помістіть каструлю в ємність із холодною водою. Постійно помішуючи, остудіть сирну масу. Потім помістіть до холодильника на декілька годин.
  3. Далі необхідно спінити міксером холодні вершки та з'єднати їх із сирною масою. За смаком додайте сухофрукти, цукати або горіхи та перемішайте. Викладіть масу у форму і поставте під прес.
  4. Готову паску перекладіть на блюдо та прикрасьте сухофруктами, горіхами або кондитерською посипкою.

 

Великодні кекси з глазур'ю

 

Повітряні й такі смачні великодні кекси запросто зможуть замінити паски, а для їх приготування не знадобиться багато часу та сил.

 

 

Для випікання таких великодніх кексів необхідні силіконові формочки для капкейків або порційні кошики для випікання.

 

Для тіста:

  • Яйця - 3 шт.;
  • Цукор - 1 ст.;
  • Вершкове масло - 100 г;
  • Сметана - 100 г;
  • Щіпка ваніліну;
  • Родзинки (цукати, курага) - 100 г;
  • Розпушувач - 1-2 ч. л.;
  • Борошно - 1,5 ст.

Для глазурі:

  • Яєчний білок - 1 шт.;
  • Цукрова пудра - 150 г;
  • Сік лимона - 1 ч. л.

 

Приготування

  1. На першому етапі необхідно збити в піну і перетерти з цукром 2 цілих яйця і 1 жовток. Потім з'єднайте з розм'якшеним вершковим маслом і сметаною отриману масу, додайте ванілін і розпушувач для тіста.
  2. Попередньо замочіть родзинки приблизно на 20-30 хвилин для того, щоб вони трохи набрякли. Потім необхідно обсушити їх та обваляти в борошні. Додайте родзинки та ретельно розмішайте.
  3. Змастіть формочки маслом, наповніть їх до половини тістом і поставте в розігріту духовку. Для цього дуже зручно скористатися дозатором для тіста. Випікайте до готовності при температурі 180 градусів приблизно 30 хвилин.
  4. Щоб приготувати глазур, збийте білок у щільну піну, потім поступово всипайте цукрову пудру та додайте сік лимона.
  5. Як тільки кекси будуть готові, відразу змастіть їх зверху глазур'ю.

 

До речі, використовуючи даний рецепт бісквітного тіста, ви можете також приготувати великий кекс у великодній силіконовій формі.

 

Паска в мультиварці

 

Приготування паски - це справжнє диво, адже не одна випічка не вимагає стільки уваги, часу, турботи та любові. Кожна господиня повинна бути впевнена у своїй духовці на всі сто відсотків, щоб паска випадково не підгоріла. А ось в мультиварці такого точно не станеться, тому швидше записуйте рецепт!

 

 

Для паски:

  • Молоко - 70 мл;
  • 1 яйце + 1 жовток;
  • Борошно - 1,5-2 ст. ложки;
  • Сирі пресовані дріжджі - 15 г;
  • Цукор - 70 г;
  • Вершкове масло - 50 г;
  • Сіль;
  • Пакетик ванільного цукру;
  • Родзинки - 20 г;
  • Цукати (за бажанням).

Для глазурі:

  • 1 яєчний білок;
  • Цукрова пудра - 1 ст.

 

Приготування

  1. Розведіть дріжджі в молоці та додайте 1 ч. л. цукру. Усе ретельно перемішайте та поставте в тепле місце на 20 хвилин.
  2. Потім відокремте білки від жовтків. Один білок збийте разом з цукром, а інший залиште для глазурі.
  3. Далі необхідно розтерти жовтки з розм'якшеним вершковим маслом.
  4. З'єднайте білки з цукром і дріжджовою масою, туди ж додайте 1/3 склянки просіяного борошна та перемішайте.
  5. Отриману масу накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1,5-2 години.
  6. Потім додайте масляно-яєчну суміш, родзинки, ванільний цукор і щіпку солі. Усе ретельно перемішайте та поступово додайте просіяне борошно, до тих пір, поки тісто не перестане липнути до рук.
  7. Знову накрийте тісто та залиште в теплому місці на 2-3 години.
  8. Установіть на мультиварці режим «Підігрів» на 5 хвилин. Змастіть чашу рослинним маслом і не вимикаючи даний режим перекладіть туди тісто, скручене в кульку. Закрийте кришку і залиште в режимі «Підігрів» на 10 хвилин. Після, вимкніть режим «Підігрів» і залиште тісто приблизно на 1 годину.
  9. Після закінчення часу увімкніть режим «Випічка» на 80 хвилин, при цьому не відкривайте кришку мультиварки. Дістаньте готову паску та остудіть її.
  10. Щоб приготувати глазур, збийте білок з цукровою пудрою.
  11. Змастіть паску готовою глазур'ю та прикрасьте сухофруктами.

 

Шоколадні крашанки

 

Крашанки - ще один традиційний атрибут святкового столу. Здивуйте своїх рідних шоколадними яйцями власного приготування. Їх створення досить таки трудомісткий процес, але, якщо добре постаратися - вийде справжній шедевр кондитерського мистецтва!

 

 

Для створення шоколадних великодніх яєць вам знадобиться спеціальна 3D форма.

 

Інгредієнти:

  • Молочний шоколад - 100 г;
  • Білий шоколад - 50 г;
  • Вершки 33% - 2 ст. л.

 

Приготування

  1. Розтопіть 2/3 шоколаду на водяній бані при температурі не вище 45 градусів. Остудіть отриману масу за допомогою вимішування та додайте шоколад, який залишився. Добре вимішайте. Отриману масу трохи підігрійте на водяній бані та розмажте по половинкам форми. Переверніть половинки, щоб злити зайвий шоколад. Потім приберіть половинки форми в холодильник для застигання.
  2. Для другого шару розтопіть білий шоколад разом з вершками, постійно помішуючи суміш. Остудіть отриману масу, щоб вона не розплавила шар молочного шоколаду. Тому стежте, щоб суміш загусла, але при цьому залишалась рідкою . Як тільки маса досить охолола, розмажте білий шоколад по половинкам форми. І знову приберіть їх в холодильник для повного застигання.
  3. Дістаньте форми з холодильника, змастіть краї розтопленим шоколадом, з'єднайте яйце та знову приберіть в холодильник. Всередину яєць при бажанні можна покласти начинку (курага, горіхи, цукати).
  4. На наступний день акуратно виймаємо наші шоколадні яйця з форм і подаємо на святковий стіл.

 

Проведіть це світле та добре свято в колі рідних і близьких людей, насолоджуючись смачними великодніми стравами!