Зміст

 

Весна набирає обертів, травневі свята вже не за горами - пора маринувати м'ясо та радувати своїх близьких смачними стейками. Що може бути складного у приготуванні такого поширеного страви? При смаженні м'ясний продукт можна дуже швидко зіпсувати. Найчастіше він може вийти недосмаженим або навпаки занадто пересушеним.

Спеціально для вас ми розкриємо всі тонкощі приготування смаженого м'яса та навіть допоможемо підібрати напій, який додасть особливі пряні нотки вашій м'ясній страві.

 

 

Приготування смаженого м'яса: що потрібно враховувати

 

Для того щоб м'ясо вийшло соковитим і ніжним варто враховувати вік тварини, кількість м'язового жиру, а також частину туші.

 

 

Ідеальними для обсмажування вважаються вирізка, край і оковалок. Вони мають тонкі м'язові волокна та не втрачають свою соковитість під час приготування. Але найніжніший і ласий шматочок для смаження - філе, кращого просто не знайти!

Ніжка, лопатка та шия - м'ясо, яке краще не використовувати для смаження. Саме в цій частині багато жорсткої сполучної тканини через добре розвинені м'язи. Така частина туші відмінно підійде для довгого тушкування, але не для обсмажування.

Для смаження також варто враховувати вид м'яса, адже всі вони мають різний спосіб і тривалість приготування. Найпростіше готувати свинину, найскладніше - яловичину.

 

Як смажити м'ясо на сковорідці: особливі тонкощі

 

Якщо ви хочете отримати ідеально просмажене м'ясо, ніжне всередині та із золотистою скоринкою зовні, то дотримуйтесь наших простих, але дуже корисних порад!

 

На чому смажити м'ясо?

 

Щоб приготувати смачне, а найголовніше соковите м'ясо рекомендується використовувати сковороду з товстим дном. Саме в такій сковорідці протягом усього готування буде дотримуватися постійно висока температура, а тепло буде рівномірно розподілятися по всій поверхні.

Врахуйте, що м'ясо варто викладати на добре розігріту сковороду, попередньо змащену рослинним або вершковим маслом. Це дозволить шматочкам одразу отримати з усіх боків скоринку, яка збереже весь сік усередині.

 

 

Швидко та легко можна обсмажити м'ясо на сковороді-гриль. По-перше, вона не вимагає великої кількості масла. Досить змастити виступаючі жолобки або розпорошити масло по всій поверхні. По-друге, всі соки стікають у борозенки між виступаючими ребрами, випаровуються, і роблять страву м'якою, ніжною та ароматною. 

 

 

При якій температурі смажити м'ясо?

 

Якщо ви хочете зберегти всі соки й отримати ніжний добре просмажений продукт, тоді варто готувати м'ясо в два етапи.

Перший етап - швидка обжарка, вимагає температури понад 70 градусів. Саме на цій стадії утворюється та сама скоринка, яка зберігає соковитість страви. До речі, щоб отримати підсмажену, карамельну кірку замаринуйте м'ясо перед смаженням у ​​соусі теріякі або в суміші, яка містить мед або цукровий пісок.

На другому етапі - повільне обсмаження, варто дотримуватися температури не вище 60 градусів.

Тому, щоб правильно визначити ступінь готовності м'ясної страви, рекомендуємо використовувати термометр з неіржавної сталі. Даний інструмент реєструє температуру від 20 до 280 градусів, що дозволяє охоплювати всі стадії прожарювання.

 

 

Такі загальні правила допоможуть вам не пересушити м'ясо і зроблять його більш м'яким всередині. Але, пам'ятайте, що ідеального методу, придатного для всіх видів м'яса просто не існує.

 

Смажене м'ясо з цибулею на сковороді

 

Ловіть простий і дуже швидкий рецепт приготування смачного й апетитного смаженого м'яса. Готування зовсім не займе багато часу, а м'ясне блюдо порадує вас своїми ніжними й ароматними якостями!

 

 

Інгредієнти:

  • Свиняче філе - 500 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Рослинна олія - ​​2 ст. ложки
  • Спеції та приправи - ½ ст. ложки
  • Сіль - за смаком

 

Приготування:

  1. Для початку необхідно добре вимити й обсушити м'ясо. Зайву вологу легко прибрати за допомогою паперових рушників. Пам'ятайте, що зайва волога перешкоджає появі скоринки.
  2. Наріжте м'ясо кубиками поперек волокон, приблизно зі стороною 3-4 см.
  3. Складіть нарізані шматочки свинини в миску і додайте спеції (по щіпці паприки, розмарину, чорного меленого перцю, сушеного часнику). Можна використовувати будь-які інші приправи та спеції на ваш розсуд. Сюди ж влийте 1 ст. ложку рослинної олії.
  4. Далі необхідно все ретельно перемішати руками та накрити миску харчовою плівкою. Залиште м'ясо на 30-40 хвилин при кімнатній температурі.
  5. Очистіть і наріжте цибулю півкільцями, приблизно 2-3 мм.
  6. У сковороду з товстим дном налийте 2-3 ст. ложки рослинної олії та добре розігрійте на середньому вогні. Туди ж викладіть м'ясо та стежте за появою скоринки. Готуйте 3-5 хвилин до рум'яності.
  7. Потім додайте до м'яса нарізану цибулю й обсмажуйте ще 2-3 хвилини. Перемішайте за допомогою лопатки та доведіть цибулю до прозорості та золотистого кольору.
  8. Далі необхідно посолити, ретельно перемішати та довести страву до повної готовності. Розріжте м'ясо, якщо з нього випливає прозорий сік, воно повністю готове.
  9. Подавати м'ясо можна одразу після приготування. До м'ясної страви відмінно підійдуть овочі, відварені крупи і макаронні вироби.


Смачного!

 

Як смажити стейк: основні нюанси приготування

 

Існують два найголовніших інгредієнта без яких зовсім не обійтися у процесі приготування ідеального стейка. Перше - свіже м'ясо, друге - майстерність і вміння кухаря. Але якщо ви далеко не шеф-кухар, ми допоможемо вам з легкістю приготувати соковитий і смачний стейк!

 

 

Тому тримайте декілька головних правил:

  • Для стейка завжди обирайте м'ясо, вирізане з м'якої частини туші, найкраще з філе.
  • Щоб стейк вийшов м'яким і ніжним, м'ясо повинно бути витримане.
  • Різати м'ясо для стейка варто тільки поперек волокон.
  • Стейк повинен бути не тонше 2,5 см.
  • Перед смаженням необхідно ретельно висушити м'ясо.
  • Перевертати стейк необхідно тільки кулінарними щипцями або лопаткою і не в якому разі не використовувати вилку. Якщо наколоти м'ясо, то відразу ж втрачається соковитість страви.

 

Ступені підсмажування стейка

 

Ідеальний стейк - це стейк зроблений з любов'ю! Щоб м'ясо сподобалося всім вашим близьким, потрібно навчитися правильно готувати страву. Усього є 5 традиційних ступенів підсмажування стейка, які будуть до смаку кожному.

 

 

RARE (м'ясо з кров'ю) - прожарювання на любителя. М'ясо всередині червоне і холодне, але при цьому гаряче зовні. Готують такий стейк всього 2-3 хвилини з кожного боку. Температура всередині м'яса повинна бути 50 градусів.

MEDIUM RARE (слабка прожарка) - поширена ступінь прожарювання в багатьох ресторанах. М'ясо рожево-червоне всередині та сіро-коричневе зовні. Серцевина стейка тепла. Готують страву до 7-8 хвилин з кожного боку, при цьому температура всередині м'яса повинна становити 55 градусів.

MEDIUM (середня прожарка) - практично готове м'ясо. Усередині стейк майже рожевий без червоних ділянок, а температура всередині - 60 градусів. Смажимо по 9-10 хвилин з кожного боку.

MEDIUM WELL (майже прожарений) - для тих, хто не любить сире м'ясо. М'ясо зберігає трохи рожевий відтінок усередині, але при цьому сіро-коричневе зовні. Температура становить 65 градусів. Смажимо такий стейк 10-12 хвилин.

MEDIUM DONE (добре прожарений) - зовсім не соковите, але повністю готове. М'ясо має трохи підсмажену скоринку, всередині стає коричневого кольору. Готувати такий стейк потрібно 15-18 хвилин, щоб температура всередині становила 70 градусів.

 

Визначити на око ступінь прожарювання дуже складно, тому пропонуємо вам використовувати спеціальний термометр для м'яса. Просто занурте чутливу голку в самий центр стейка, спостерігайте та робіть висновки.

 

Смажене м'ясо в духовці: кращий рецепт на будь-який випадок

 

Духовка і м'ясо - відмінне поєднання, краще і не вигадаєш! Але частенько нам просто бракує ідей і часу, щоб смачно приготувати м'ясо в духовці, при цьому ще й зберегти соковитість і ароматність страви.

Ми з радістю підкажемо як з легкістю приготувати запечене м'ясо і для цього вам не знадобиться весь день стояти біля плити. Швидше записуйте рецепт!

 

М'ясо з помідорами в духовці

 

 

Інгредієнти:

  • Яловичина - 800 г
  • Помідори (бажано великі) - 4 шт.
  • Твердий сир - 150 г
  • Майонез - 3 ст. ложки
  • Сіль, перець - за смаком
  • Спеції - за смаком


Приготування:

  1. Для початку наріжте яловичину на порційні шматки та відбийте з обох сторін. Пам'ятайте, що від того як ви відіб'єте м'ясо залежить соковитість і м'якість страви.
  2. Заздалегідь підготуйте духовку розігрівши її до 200 градусів.
  3. Візьміть форму для запікання або можете використовувати великий сотейник. Форму варто застелити пергаментом і туди викласти м'ясо.
  4. Далі змастіть все майонезом, посоліть, додайте спеції. Зверху викладіть помідори, нарізані кружальцями.
  5. Поставте м'ясо в духовку на півгодини. Потім посипте твердий сир і залиште м'ясо в духовці ще на 10 хвилин. Слідкуйте за тим, щоб сир повністю розплавився.
  6. Готову страву можна відразу ж подавати на стіл прикрасивши її зеленню.

 

А для того, щоб контролювати рівень підсмажування м'яса під час запікання в духовці, рекомендуємо використовувати термометр з виносним щупом. Повірте, з ним у вас вийде не пересушити страву, зберегти всю соковитість і ніжний смак!

 

Вино до м'яса: як правильно поєднувати

 

Правильне поєднання м'яса і вина дозволить повною мірою розкрити всі смакові якості страви. Для того, щоб максимально відчути запах та аромат напою, а також вловити делікатні нотки, які відмінно гармонують з м'ясною стравою варто скористатися аератором. Проходячи крізь нього, вино вбирає бульбашки повітря, що підсилює смакові відчуття.

 

 

Кажуть, що біле вино підходить до білого м'яса, а червоне - до червоного. Але не варто обмежувати себе тільки цим, адже головне щоб м'ясо і вино підкреслювали смак один одного!

 

Яловичина

До смажених стейків і м'яса на грилі відмінно підійде будь-яке червоне вино. Але уникайте занадто витриманих вин, адже вони не розкриють всю повноту своїх смакових якостей. І головне дотримуйтеся правила: чим жирніший шматок м'яса, тим кислотним має бути вино!

 

Баранина

З бараниною та молодим ягням дуже добре поєднуються червоні вина з солодкими нотками. Вони прекрасно доповнюють смак м'яса і розкривають всю пікантність і ніжність страви.

 

Телятина та біле м'ясо

М'ясо курки, індички та кролика найкраще поєднувати з маслянистими білими винами. А до телятини відмінно підійде рожеве або червоне вино з ненав'язливими м'якими танинами.

 

Свинина

З цим видом м'яса допускаються найрізноманітніші варіації як з червоним, так і білим вином. Обирайте ароматні сорти з нотками ягід, вони прекрасно відтіняють смак перцю та спецій.

 

Правильне зберігання вина

 

 

Пам'ятайте, що зберігання вина вимагає дотримання певних правил:

  • Вино варто тримати в темному прохолодному місці.
  • Найкраще зберігати вино в горизонтальному положенні.
  • Напій не можна піддавати коливанням, вібраціям та ударам.
  • Обов'язково зберігайте пляшку в закритому вигляді.

Білі та червоні вина після відкупорювання пляшки досить швидко втрачають свій унікальний смак та аромат. Тому для зручності зберігання, рекомендуємо вам користуватися набором для вина, який допомагає прибрати повітря з відкритої пляшки, запобігаючи насичення киснем, що дозволить довше зберегти смакові якості напою.

 

Ну ось, тепер ви знаєте всі секрети приготування смаженого м'яса. Частіше радуйте рідних м'якими і соковитими стейками, неймовірно ніжним м'ясом у духовці й обов'язково збирайтеся за одним великим столом всією родиною!