Зміст

 

Для любителів м'яса наступ теплої пори року - довгоочікуваний момент, адже нарешті можна приготувати улюблений шашлик! У кожного кулінара свої секрети приготування цієї ароматної страви, але одноголосно всі сходяться в одному: щоб отримати смачне і соковите м'ясо, попередньо необхідно його замаринувати. Отже, розберемося, як правильно це зробити.

 

Маринад (від франц. «мarinade») - це суміш з масла, овочів, прянощів, іноді оцту та інших кулінарних добавок. Він сприяє розм'якшенню м'ясних волокон і робить шашлик ніжнішим.

 

 

Важливо правильно вибрати м'ясо. Найкраще м'ясо для шашлику - з невеликими прошарками жиру. Якщо м'ясо - яловичина, то краще брати вирізку або лопаткову частину. Якщо свинина, то вибирайте шийну частину (ошийок) або корейку на кісточці. Для шашлику з баранини кращі м'якоть задньої ноги (окіст) або реберця. Курячий шашлик готують з будь-якої частини птиці, рибу - цілком або стейками.

 

Корисні поради при маринуванні м'яса

 

  • Щоб шашлик вийшов дійсно смачним, важливо, щоб м'ясо було не замороженим, а охолодженим.
  • Свіже і молоде м'ясо годі й маринувати, його досить просто посолити і поперчити. Але якщо ви хочете надати м'ясу насичений аромат і незвичайний смак, скористайтеся маринадом. Курку можна маринувати всього півгодини, а свинину, яловичину і баранину - близько 2 годин.
  • Немолоде м'ясо або м'ясо, в якості якого ви сумніваєтеся, потрібно маринувати довше. Це пом'якшить волокна і зробить шашлик більш соковитим. Використовуйте в складі маринаду інгредієнти, які мають антибактеріальні властивості, наприклад, ріпчасту цибулю. Мінімальний час маринування курятини - 2 години, свинини - 4 години, яловичини і баранини - 6 годин.
  • Маринувати м'ясо можна при кімнатній температурі. Але якщо воно має пробути в маринаді більше двох годин, то краще прибрати його в холодильник.
  • І важливий лайфхак: не користуйтеся алюмінієвим посудом для маринування м'яса, інакше продукти ризикують окислюватися, а наслідки можуть бути досить негативними - аж до отруєння. Найкраще підготувати глиняну, скляну або емальовану ємність.

 

1. Універсальний маринад для м'яса з прянощами

 

Рецепт підійде для будь-яких видів м'яса. Бажано використовувати оливкову олію, але можна і рафіновану соняшникову.


 

Інгредієнти (на 2 кг):

  • Лимон - 1 шт .;
  • Гілочка розмарину - 1 шт .;
  • Гілочки чебрецю - 2 шт .;
  • Соєвий соус - 2 ст. л .;
  • Оливкова олія - ​​3 ст. л .;
  • Сіль - 1 ч. л.

 

Розріжте лимон на шматочки, видаляючи всі кісточки. Порубати чебрець і розмарин, складіть в блендер, додайте лимон, соєвий соус, оливкову олію і сіль, збийте блендером до однорідності.
Підготовлене м'ясо змішайте з маринадом і маринуйте 2 ч при кімнатній температурі або 4-6 ч в холодильнику.

Лайфхак: дуже ефективно маринувати м'ясо в зіплок-пакетах з замком. Просто витісните повітря, закрийте пакет і зробіть так, щоб маринад рівномірно розподілився по всій поверхні м'яса.


Ви можете додати і інші прянощі на свій смак.

До яловичині найкраще підійдуть: перець (запашний, чорний і червоний), кріп, чебрець, орегано, базилік, розмарин, тархун, коріандр, насіння гірчиці, гвоздика.
До баранині використовуйте розмарин, коріандр, паприку, зіру, насіння гірчиці, часник, аніс, червоний і чорний перець, мускатний горіх, естрагон, чебрець, орегано, шафран, імбир і м'яту.
Свинина добре поєднується з усіма видами перцю, часником, кмином, кардамоном, шавлією, мускатним горіхом, базиліком, насінням селери і майораном.
Для курки відмінно підійдуть суміш каррі, чебрець, майоран, розмарин, шавлія, чебрець, базилік.
Індичка «дружить» з сумішшю каррі, гірчицею, шавлією, розмарином, кмином, гвоздикою, коріандром, базиліком, корицею.

 

Щоб прянощі довше зберігали свої унікальні аромати, зберігайте їх в зручних спецовницях, окремо одну від одної, щоб уникнути змішання запахів.

 

 

Також можна використовувати і готові прянощі, наприклад, суміш прованських трав або прянощі для м'яса. При виборі уважно вивчіть склад: важливо, щоб там не було солі, підсилювачів смаку, консервантів і штучних ароматизаторів, а тільки сушені трави.

 

2. Класичний маринад для шашлику з оцтом і цибулею

 

Шашлик в оцтовому маринаді відрізняється особливою кислинкою і неповторним ароматом. Він не буде пересушеним, а м'ясо буде танути в роті. Щоб м'ясо вийшло соковитим, краще використовувати вирізку або шийку. За класичним рецептом багато соку шашлику також дасть і ріпчаста цибуля. Для ніжного смаку і аромату м'яса звичайний столовий оцет краще замінити винним, яблучним або бальзамічним. Замість оцту можна також використовувати сухе або домашнє вино. Традиційний маринад підійде для свинини, баранини, яловичини.

 

 

Інгредієнти (на 1,2 кг):

  • Оцет - 4 ст. л.;
  • Цукор - 1 ч. л.;
  • Ріпчасту цибулю - 3 шт.;
  • Сіль і перець за смаком.

 

Підготовлені шматки м'яса поперчіть і посоліть рівномірним шаром, ретельно перемішуючи їх в мисці. Лук наріжте кільцями, покладіть в ємність з м'ясом. Розведіть 8 столових ложок кип'яченої води кімнатної температури і 4 столових ложки оцту. Засипте цукровий пісок і додайте розведений оцет. Добре перемішайте інгредієнти, накрийте ємність кришкою і дайте настоятися протягом години при кімнатній температурі. Потім приберіть миску з м'ясом в холодильник на 8-10 годин.

 

3. Легкий маринад для шашлику на мінеральній воді


Шашлик на мінералці завжди виходить вдалим, оскільки мінеральна вода добре розщеплює м'ясні волокна. Завдяки цьому страва набуває неймовірну соковитість і м'якість. Для всіх видів м'яса.

 

Це один з найбільш нейтральних маринадів, максимально зберігають натуральний смак м'яса. Ідеально підійде, якщо ви не любитель експериментів з прянощами і спеціями. Однак приправи в даному рецепті також цілком доречні - за бажанням можна додати готову суміш для шашлику або сушену паприку.

 

 

Інгредієнти (на 1,5 кг):

  • Ріпчасту цибулю - 1-2 цибулини;
  • Помідори - 4-5 шт .;
  • Мінеральна вода - 200 мл;
  • Сіль, перець за смаком.

 

М'ясо посоліть і поперчіть. Якщо використовуєте готову приправу для шашлику - розраховуйте кількість солі. Помідори і цибулю наріжте кільцями, складіть в каструлю шарами: овочі, м'ясо, овочі, м'ясо і т.д. Залийте мінералкою і поставте в холодильник. М'ясо готове через 4 години.
 

4. Простий і швидкий маринад з кефіром для свинини

 

Рецепт підійде для приготування класичного шашлику на шампурах, а також для свинячих реберець на мангалі.

 

 

Інгредієнти (на 1,5 кг):

  • Кінза свіжа - 1 пучок;
  • Кефір високої жирності - 1 л.;
  • Цибуля свіжа - 3 шт .;
  • Сіль і перець за смаком.


Лук наріжте кільцями або півкільцями середньої товщини. Кінзу промийте, просушіть і дрібно наріжте. Для маринування слід підготувати глибоку миску або каструлю, в яку шаром укладають м'ясо. На м'ясо укладіть цибулю, зверху шар рубаною свіжої кінзи і трохи перцю. Останнім налийте кефір в миску, необхідно залити шматочки м'яса так, щоб вони повністю були покриті маринадом.

 

5. Оригінальний маринад для баранини з ківі і лимоном

 

В якості окислювача в маринаді використовується ківі і лимон. В результаті шашлик виходить з вираженим м'ясним ароматом і ніжним смаком.

 

 

Інгредієнти (на 2 кг):

  • Цибуля ріпчаста - 3-4 шт.;
  • Ківі (вибирайте плоди щільніше) - 2-3 шт.;
  • Лимон середніх розмірів - 1 шт.;
  • Апельсин середніх розмірів - 1 шт.;
  • Олія - ​​10 г;
  • Сіль - 20 г.

 

Лук подрібніть в комбайні, на тертці або дрібно поріжте і складіть в ємність для маринування. Вичавіть сік з лимона і злийте його в каструлю з цибулею. Апельсин почистіть і розділіть на часточки. Подрібніть їх ножем і викладіть в каструлю, злийте також і виділився сік. Ківі звільніть від шкірки, подрібніть і змішайте з цибулею.

Додайте спеції і перемішайте. Викладіть м'ясо і перемішайте вручну, стежачи, щоб кожен шматочок був покритий складом.

Поставте в холодильник на 2 години. За 1 годину до готовності додайте сіль.

Не рекомендується перетримувати м'ясо в маринаді. При довгої витримки волокна починають розповзатися, і шматочки втрачають форму.

 

6. Маринад для курки з соєвим соусом і часником

 

Для приготування курячого м'яса на вугіллі можна використовувати різні маринади. Дуже ніжним і ароматним виходить шашлик з курки в соєвому соусі. Особливо вдалим шашлик виходить з курячих стегенець або крилець. Якщо готуєте з грудки, головне - не пересушити.

 


Інгредієнти (на 800 г):

  • Соєвий соус - 4 ст. л .;
  • Оливкова олія - 3 ст.л .;
  • Часник - 5 зубчиків;
  • Лимонний сік - 2 ст. л .;
  • Чорний мелений перець і сіль - за смаком.

 

 

Почистіть і подрібніть часник. Змішайте в мисці оливкову олію, соєвий соус, часник, сіль і перець. Ретельно перемішайте все до утворення однорідної маси. Залиште маринад настоятися на 15-20 хвилин. Соєвий соус досить солоний, тому сіль можна і не використовувати. За бажанням можна додати чайну ложку меду. Одержаний маринад досить різкий. Тому досвідчені кулінари не рекомендують маринувати в ньому курку більше 4-5 годин. 

 

Что НЕ надо делать с курицей: 

  • Мариновать всю ночь. 
  • Использовать уксус.
  • Мариновать замороженное мясо или размороженное в микроволновке.

 

7. М'який маринад для риби з лимоном

 

 

Щоб рибка на мангалі вийшла соковитою і ніжною, використовуйте ароматний маринад. Відмінно підійде для річкової риби: ляща, коропа, жереха, сазана, товстолобика. Також можна використовувати і для червоної риби. Рибу досить маринувати 20-30 хвилин, максимальний час - 2 години.

 


Інгредієнти (на 0,5 кг):

  • Цибуля - 1 шт .;
  • Часник - 1 зубчик;
  • Лимон - 0,5 шт .;
  • Кріп - 0,5 пучка;
  • Оливкова олія - 1 ст. л .;
  • Сіль - 0,5 ч. л .;
  • Перець білий мелений - 0,25-0,5 ч. л.


 
Підготуйте рибу, почистіть від луски і видаліть нутрощі. Очистіть цибулю і наріжте кільцями. Подрібніть часник і кріп. Перемішайте. Додайте сіль, перець, оливкова олія. Лимон наріжте тонкими часточками, додайте в маринад і відразу ж покладіть підготовлену рибу.

 

8. Ніжний маринад для грибів зі сметани і гірчиці

 

Грибний шашлик - прекрасне самостійне блюдо мангалі, а також смачне доповнення до м'ясного або курячого шашлику. Використовуйте маринад для печериць або білих грибів. Сметану можна замінити домашнім майонезом.

 

 

Інгредієнти (на 600 г):

  • Сметана - 3 ст. л .;
  • Гірчиця - 2 ч. Л .;
  • Перець чорний мелений і сіль - за смаком;
  • Петрушка свіжа - невеликий пучок.

 


Печериці ретельно вимийте і помістіть в миску. Додайте до грибів сметану, гірчицю, поперчіть їх і посоліть. Поставте гриби в холодильник на 15-20 хвилин. Ще раз перемішайте і помістіть печериці на решітку або надіньте на шампури. Блюдо готуйте на мангалі на вугіллі приблизно 15 хвилин. Петрушку подрібніть і прикрасьте зеленню готову страву.


Вибирайте рецепт на смак - і приготуйте свій ідеальний шашлик!